您当前的位置:大学英语四级 > 大学英语四级阅读 > 浏览文章

2009年12月英语四级考试阅读理解训练(二)

来源:未知 作者:admin 时间:2009-12-10 22:09:58 字体:[ ]

  五个方向考查对观点态度的领会

  这类题目的题干中一般有the author argues, according to the author,Professor Linton Believes that,the passage decribes…in a tone of等明显标志。

  1 作者对某人/事物的观点

  解题技巧:

  这种题目一般考查的是对文章主人公或主题事物的观点。以第一人称行文的文章,作者的观点往往出现在带有第一人称标志词(I,we,my)的句子中。多数的文章则是以一种客观论述的手法行文,作者的观点会在段落的首尾或者文章的首尾出现。

  Educating girls quite possibly yields a higher rate of return than any other investment available in the developing world. Women’s education may be unusual territory ofr economists, but enhancing women’s contribution to development is actually as much an economics as a social issue. And economics, with its emphasis on incentives, porvides guideposts that point to an explanation for why so many girls are deprived of an education…..

  Q The author argues that educating girls in developing countries is _________.

  A. rewarding

  B. expensive

  C. troublesome

  D. labor-saving

  【解析】

  选A。文章的第一句话就说,在发展中国家让女性接受教育所能带来的回报比其他任何投资带来的回报都要高(quite possibly yields a higher rate of return)所以选A有回报的。

  作者对某人/某事的态度

  解题技巧

  作者对于文中人或物的感情色彩是阅读理解题目的常考点。作者的态度或褒或贬或中立,或关心或不在意,或喜欢或厌恶,或坚信或怀疑。在以第一人称行文的文章中,应留意那些可以直接表示作者态度的动词(doubt,appreciate,concern等)。在以一种客观论述的手法行文的文章中,应特别注意形容词和副词等暗含作者态度的词汇。一些特殊句式(祈使句,疑问句,感叹句)本身也包含作者的态度。

1 2 3    

  练习:

  As soon as it was revealed that a reporter for Progressive magazine had discovered how to make a hydrogen bomb, a group of firearm fans formed the National Hydrogen Bomb Association, and they are now lobbying against any legislation to stop Americans from owning one.

  “The Constitution,” said the association’s spokesman, “gives everyone the right to own arms. It doesn’t spell out what kind of arms. But since anyone can now make a hydrogen bomb, the public should be able to buy it to protect themselves.”

  “Don't’ you think it’s dangerous to have one in the house, particularly where there are children around?”

  “The National Hydrogen Bomb Association hopes to educate people in the safe handling of this type of weapon. We are instructing owners to keep the bomb in a locked cabinet and the fuse separately in a drawer.

  “Some people consider the hydrogen bomb a very fatal weapon which could kill somebody.”

  The spokesman said, “Hydrogen bombs don’t kill people ----people kill people. The bomb is for self-protection and it also has a deterrent effect. If somebody knows you have a nuclear weapon in your house, they’re going to think twice about breaking in.”

相关英语四级文章
最新评论共有位网友发表了评论
发表评论
评论内容:不能超过250字,需审核,请自觉遵守互联网相关政策法规。
用户名: 密码:
匿名评论

精彩专题

大学英语四级阅读热门文章

大学英语四级阅读推荐文章

大学英语四级阅读热评文章